Waardering van bedrijven

Het waarderen van jonge bedrijven is geen eenvoudige rekensom. De snelle groei in de beginperiode kan namelijk niet blijven doorgaan. Lees verder op Brookz
header image

27 juli 2012, Jan Vis, Talanton Valuation Services

Het waarderen van jonge bedrijven is geen eenvoudige rekensom. De snelle groei in de beginperiode kan namelijk niet blijven doorgaan.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het niet waar. Dit soort waarschuwingen kennen de meesten van ons al sinds hun kindertijd. Toch blijft elke keer weer de twijfel knagen: wellicht is het deze keer wel waar. Deze twijfel geldt ook bij de aan- verkoop van aandelen

Waardebepaling

In het hoofd van onze klant worstelden ratio en geloof om de overwinning. Vandaar zijn verzoek. Wat zie ik over het hoofd? Een betrekkelijk jong bedrijf met, inderdaad, fraaie cijfers en een zeer zonnige toekomst. De conclusie in het waarderingsrapport over de waarde van het bedrijf was dan ook zeer duidelijk: een zeer waardevol bedrijf. In deze tijd niet iets dat elke dag op je pad komt.

Onze klant, een ervaren ondernemer, was enthousiast maar hield een wat onbestemd gevoel. Na enig controlerend rekenwerk bleek het volgende. Ongeveer 80 procent van de waarde van het bedrijf kwam tot stand in de restperiode. Slechts 20 procent van de waarde had betrekking op de resultaten over de eerste vier jaren.

Oneindige groei

Nu is het niet ongebruikelijk dat de zogeheten restperiode het leeuwendeel van de waarde levert, maar het berekenen van die waarde is, in tegenstelling tot wat veel rekenmodellen suggereren, verre van eenvoudig. Jonge bedrijven kennen vaak een sterke groei en die wordt bij het maken van de waardering over het algemeen simpelweg doorgetrokken.

De vraag is natuurlijk of daar zomaar van kan worden uitgegaan. Vooral ondernemingen die een noviteit op de markt brengen vertonen in het begin fraaie resultaten. Sterke groei gepaard aan fraaie marges. Wij leven echter in een dynamische wereld waarin steeds nieuwe plannen worden gesmeed en mensen reageren op de zichtbaar geworden plannen van anderen.

Hoge waarde is hoge prijs?

Het is economisch gezien niet realistisch te veronderstellen dat hoge marges kunnen blijven bestaan. Waarom zou de concurrent dat toelaten? Verder moet worden bedacht dat sterke groei gepaard kan gaan met uitbreidingsinvesteringen en die worden in de optimistische benadering sterk onderschat of zelfs geheel over het hoofd gezien.

Bedrijfskundig blijkt onstuimige groei ook lastig te managen en in veel gevallen betekent groei ook het aantrekken van mensen met bepaalde kwalificaties. Kapot groeien is helaas geen zeldzaam verschijnsel, zeker nu verschaffers van vreemd vermogen meer en meer op zeker varen. Het is echter ook niet de bedoeling goede mogelijkheden onbenut te laten. Het draait om realistische verwachtingen en een daarbij behorende prijs.

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft weleens gezegd dat het onverstandig is meer dan 50 cent voor een dollar te betalen. Een hoge waarde is wat anders dan een hoge prijs.


Jan Vis
Jan Vis, Talanton Valuation Services

Jan Vis is partner bij Talanton Valuation Services. Hij is als adjunct-professor Business Valuation en Value Based Management verbonden aan de RSM Erasmus Universiteit en director van het Competence Center Business Valuation van de RSM.

Bedrijfswaarde berekenen?

Benieuwd wat uw bedrijf waard is? Met deze handige waardebepalingstool op Brookz weet u binnen 2 binnen de waarde van uw bedrijf. 

Inschrijving Brookz nieuwsbrief

Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 




Reden interesse

 
 
 
 
Gerelateerde artikelen

Hoe bereken je EBITDA en wat zegt het?

Bij bedrijfsovernames wordt veel gebruik gemaakt van het begrip EBITDA. Maar wat is EBITDA, hoe je het kunt berekenen en waarom wordt het zo vaak toegepast?

lees meer >

Wat betekent de coronacrisis voor de waarde van mijn bedrijf?

De coronacrisis heeft impact op het bedrijfsleven. Maar wat betekent het voor ondernemers die hun bedrijf nu willen verkopen en de waarde van hun bedrijf?

lees meer >

Van bedrijfswaarde naar prijs

De waarde van uw bedrijf weten is mooi, maar uiteindelijk gaat het om het bedrag dat op uw bank­rekening komt te staan. Die twee componenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe kom je van waarde naar uiteindelijke verkoopprijs?

lees meer >