7 zonden van fusie & overnames

Hans Minnaar
Hans Minnaar, Florijnz
4 december 2017
Veel fusies en overnames mislukken. Dit is vaak te danken aan een aantal zonden zoals die door de paus al werden benoemd. Lees verder.
header image

Met de kerstdagen voor de boeg even tijd voor bezinning. We kunnen er niet om heen dat veel fusies en overnames mislukken. Dit is vaak te danken aan een aantal zonden zoals die door paus Gregorius in de 6e eeuw na Christus al werden benoemd.

#1 Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid)

Te vaak worden de synergiemogelijkheden op voorhand overschat. Kostenvoordelen zijn vaak makkelijker te behalen, maar gaan vaak ten koste van veel weerstand uit de organisatie. Omzetvoordelen behalen duurt vaak langer dan verondersteld, omdat de overgenomen bedrijven nog niet maximaal samenwerken. Hardnekkige bloedgroepenstrijd belemmert de invoering van nieuwe plannen.

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


#2 Avaritia (hebzucht - gierigheid)

Vooral hebzucht is een zonde die we regelmatig zien bij de start van een fusie of overname proces. De overnemer wil passie blijven zien en niet een verkoper die alleen de transactie wil doen om te cashen Tip: focus op de business ook tijdens het overnameproces

#3 Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)

In deze context gaat het om het hebben en houden van de juiste normen en waarden. Deze zijn essentieel. Verkeerd, onvolledige of onjuiste weergave van zaken komt altijd in een verkoopproces naar voren en leidt tot teleurstelling. Tip: eerlijk duurt het langst.

#4 Invidia (nijd - jaloezie - afgunst)

Fusie- en overname gaat over mensen en belangen. De meeste ondernemers hebben keihard gewerkt om hun succes te verzilveren, enkele hebben beetje geluk gehad. Er zijn helaas altijd stakeholders die er secundaire belangen op na houden en/of een ander het succes niet gunnen. Tip: tijdig (h)erkennen en bespreken is het motto.

#5 Gula (onmatigheid - gulzigheid - vraatzucht)

Overnames met te veel financiering leiden vroeg of laat tot een deconfiture. Zorg te allen tijde voor een solide financiële basis, ook na de overname. Tip: de rente blijft niet eeuwig laag, handel hier naar.

#6 Ira (woede - toorn - wraak - gramschap )

Het niet realiseren van (persoonlijke) doelstellingen in het fusie- en overnameproces uiten in woede leidt vrijwel nooit tot duurzaam resultaat. Tegelijkertijd is mijn ervaring dat elk proces minimaal 1 á 2 keer bijna overleden is met alle emoties die hier aan vooraf zijn gegaan. Tip: Blijf communiceren.

#7 Acedia (gemakzucht - traagheid - luiheid – vadsigheid)

Het niet goed en tijdig voorbereiden van het verkoopproces is de grootste boosdoener van het falen. De voorbereiding wordt helaas te vaak te gemakzuchtig opgepakt. Denk aan de voorbereiding van een (digitale) dataroom. Tip: de overname een jaar van te voren oefenen, dat doet u toch ook met een brandweeroefening. De mentale voorbereiding van het kunnen loslaten duurt gemiddeld 2-3 jaar, ook hier zijn nuttige oefeningen beschikbaar.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Hans Minnaar
Geschreven door
Hans Minnaar, Florijnz

Hans is oprichter/directeur bij Florijnz, een snelgroeiende fusie en overname boutique (2016 31e bij FD Gazellen). Hans was ondermeer tot en met 2016 voorzitter van de DCFA en in 2015 en 2016 genomineerd voor Brookz fusie- en overnameadviseur van het jaar.

Gerelateerde artikelen