Tuincentrum kopen of verkopen

Je wilt een tuincentrum kopen of verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt voor tuincentra eruit ziet.
Je wilt een tuincentrum kopen of verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt voor tuincentra eruit ziet.

Je wilt een tuincentrum kopen of jouw tuincentrum verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van tuincentra eruit ziet. Door de komst van grotere XL-ketens en branchevreemde bedrijven als bouwmarkten, discountformules en grote supermarkten op de tuinmarkt, lijkt schaalvergroting een belangrijk thema te worden de komende jaren.

Een tuincentrum verkopen? Bereik 20.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames sector tuincentra

Cijfers over het aantal fusies en overnames van tuincentra zijn niet beschikbaar. Maar kijkend naar het totale aantal aan tuincentra (505 stuks) zal het aantal bedrijfsovernames in de sector tussen de tien en vijfentwintig liggen. Schaalvergroting is actueel; bestaande tuincentra worden groter, terwijl de kleinschalige centra het zwaar hebben in het speelveld met XL-centra en nieuwe toetreders.

Wat is een tuincentrum waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe tuincentra behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,55. Dat betekent dat een tuincentrum gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,55 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw tuincentrum waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de tuincentrummarkt

Tuincentra verkopen bloemen, planten, boomkwekerijgewassen, zaden en tuinbenodigdheden algemeen assortiment en dierbenodigdheden. Een deel van de tuincentra kweekt zelf in beperkte mate producten. De grotere tuincentra bieden alle productsoorten aan. Gespecialiseerde tuincentra richten zich op een beperkt assortiment, bijvoorbeeld alleen groenproducten.

De omzet in tuinartikelen bij tuincentra bedroeg in 2018 1,53 miljard euro, een stijging met 6,5 procent vergeleken met 2017. Dit groeicijfer werd binnen de retail alleen overtroffen door de fietsenmarkt met elektrische fietsen. De sterke omzetgroei van tuincentra komt met name door de categorie bomen en planten voor de tuin, blijkt uit onderzoek van Tuinbranche Nederland.

In cijfers weergegeven zag het aantal tuincentra er in 2019 als volgt uit (CBS):

505 tuincentra:

  • 100 tuincentra met een werkzaam persoon
  • 95 tuincentra met twee werkzame personen
  • 80 tuincentra met drie tot vijf werkzame personen
  • 90 tuincentra met vijf tot tien werkzame personen
  • 55 tuincentra met tien tot twintig werkzame personen
  • 50 tuincentra met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 25 tuincentra met vijftig tot honderd werkzame personen

Een tuincentrum kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de tuincentrummarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden tuincentra ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Online strategie 

Gebruik van social media is voor tuincentra belangrijk om fans te creëren. Blijf hierbij niet alleen maar zenden, probeer ook interactie op gang te brengen. Denk hierbij ook aan het beter gebruiken van beschikbare data vanuit verzamelde klantgegevens. Het formuleren van een online strategie is ook voor kleinere tuincentra van groot belang.

#2 Overcapaciteit 

De branche wordt gekenmerkt door overcapaciteit, waardoor er voorlopig nog steeds sprake is van een verdringingsmarkt. Hierdoor staat de omzet onder druk. De grote tuincentra hebben een concurrentievoordeel, omdat zij consumenten kunnen trakteren op een middag inspiratie. Daardoor hebben vooral kleinere tuincentra zonder duidelijk profiel het moeilijk.

#3 Branchevervaging 

Bouwmarkten, discountformules en grote supermarkten blijven serieuze concurrenten en richten zich slechts op specifieke productgroepen van het tuincentrum. Compensatie van het omzetverlies is er vaak niet, omdat het onderscheidend vermogen in de branche beperkt is. Rabobank verwacht dan ook dat de branche de komende jaren een behoorlijke uitdaging heeft.

#4 Behoefte aan totaalservice 

De consument heeft minder tijd en/of minder ‘groene vingers’ en heeft behoefte aan service. Tuincentra die een duidelijk bedieningsconcept aanbieden, zoals in samenwerking met lokale hoveniers of stratenmakers, zijn onderscheidend. Een belangrijke doelgroep is de koopkrachtige 50-plusser; Deze doelgroep verwacht advies en klusdiensten bij hun aankopen.

Tuincentrum verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw tuincentrum. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele tuincentra succesvol gekocht en verkocht.

Gerelateerde artikelen