Hostingbedrijf kopen of verkopen

U wilt een hostingbedrijf kopen of uw hostingbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van hostingbedrijven eruit ziet.
U wilt een hostingbedrijf kopen of uw hostingbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van hostingbedrijven eruit ziet.

U wilt een hostingbedrijf kopen of uw hostingbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van hostingbedrijven eruit ziet. Door de toename van investeringsmaatschappijen op de overnamemarkt die hun webhosting-portfolio willen uitbreiden, blijft er de komende jaren sprake van een consolidatieslag.

Een hostingbedrijf verkopen? Bereik 20.000 potentiële kopers binnen één week. 

Aantal overnames sector hostingbedrijven

Rabobank verwacht een verdergaande consolidatieslag, gezien de standaardisatie van infrastructurele ICT-diensten en de cloud-adoptie door het bedrijfsleven. Traditionele hostingbedrijven staan voor strategische keuzes in hun zoektocht naar het creëren van zoveel mogelijk toegevoegde waarde. Grofweg zijn dit specialisatie, consolidatie of het voeren van meerdere services/diensten.

Aantal fusies en overnames hostingbedrijven

De afgelopen tijd waren er een aantal grote overnames op de markt van hostingbedrijven. Zo nam Total Webhosting Solutions (opgericht door investeringsmaatschappij Strikwerda Investments) een reeks van webhostingbedrijven over, waaronder Yourhosting, PCextreme en Neostrada. Maar ook een bekende speler als TransIP rijgt de webhostingbedrijven aaneen via overnames.

Wat is een hostingbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de IT, Online en E-commerce, de sector waartoe hostingbedrijven behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 6,25. Dat betekent dat een hostingbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,25 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple IT, online en e-commerce

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Uw hostingbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de hostingmarkt

Hostingbedrijven die ingezet hebben op prijsverlaging, werken hard aan schaalgrootte. Zonder voldoende schaalvoordeel hebben deze partijen het volgens ICT-adviesbureau PinkRoccade erg moeilijk. Dit marktsegment wordt dan ook gekenmerkt door overnames en faillissementen. De hostingbedrijven die inzetten op niches of op het leveren van toegevoegde waarde worstelen, met het betaalbaar houden van hun diensten. 

Een trend die marktdeskundigen voor de komende jaren voorzien, is een verdere consolidatieslag. Voornamelijk investeringsmaatschappijen die werken aan hun IT-portfolio nemen in rap tempo kleine en middelgrote hostingbedrijven over, om ze samen te voegen en te profiteren van schaalvoordelen. 

In cijfers weergegeven zag het aantal hostingbedrijven er in 2019 als volgt uit (CBS):

  • 4.055 bedrijven
  • 3.080 bedrijven met 1 werkzaam persoon
  • 975 bedrijven met meer dan 2 werkzame personen

Een hostingbedrijf kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de hostingmarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden hostingbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Cloud-diensten 

Veel bedrijven en particulieren maken de overstap van hun server(s) naar de cloud. Cloud-based diensten kunnen zich in een toenemende vraag verheugen en dit leidt tot een sterke groei bij hostingbedrijven, aldus ABN Amro. Hostingbedrijven gaan op hun beurt ook cloud-diensten aanbieden. Want één op de vijf organisaties in Nederland stelt cloudoplossingen voorop bij keuzes in zijn IT, blijkt uit onderzoek van branchevereniging DHPA. 

#2 Personeelstekort 

Met de stijgende vraag naar IT-diensten stijgt ook de vraag naar IT-personeel. Voor ruim dertig procent van de bedrijven in de IT vormen personeelstekorten een probleem. Deze tekorten houden in de toekomst naar verwachting aan. Naast de vraag stijgt ook het aantal IT-bedrijven en neemt de concurrentie in de gehele IT-sector daardoor toe. 

#3 Slimme apparaten 

In 2020 zijn ruim twintig miljard apparaten digitaal (met elkaar) verbonden, het Internet of Things. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid data en veel vraag naar advies en oplossingen hiervoor. Hostingbedrijven die op deze trend instappen, kunnen nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan edge computing; de verwerking van gegevens aan de ‘rand’ van het netwerk. Deze informatie van IoT-apparaten kan vervolgens gedeeld worden in de cloud.

Hostingbedrijf verkopen?

Bent u op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor uw hostingbedrijf. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele hostingbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Gerelateerde artikelen